Home

Heembouw neemt deze uitdaging serieus en organiseerde daarom op dinsdag 17 september een Biobased Day, Een drukbezocht kennisevent, waar onze eigen collega’s, maar ook studenten en externe relaties konden horen en zien, wat er al mogelijk en beschikbaar is op het gebied van biobased ontwerpen en bouwen. In het circulaire en duurzame kantoor van Heembouw in Berkel en Rodenrijs, was de werkplaats omgebouwd tot een markt. Hier demonstreerden maar liefst 15 van onze partners met hun leveranciers verschillende biobased producten en materialen, die we kunnen toepassen in onze nieuwe ontwerpen en projecten. 

Op de biobased markt konden de bezoekers meer leren over een breed scala aan producten, waaronder isolatie met kalkhennep, gras en schapenwol, evenals stucwerk met leem. Er waren panelen van houtvezel, kurk, stro, koemest en gras. Ook waren er oplaadpalen en fietsnietjes van hout, vloerbedekking van jute, linnen of kurk, en plaatmateriaal van oude jeans. Gevelbekleding van rijstvliescomposiet, bamboe en hout, plus biobased verf, maakten het aanbod compleet. Alle producten zijn biobased, volop beschikbaar en uitvoerig getest.

Kennissessies

Onze eigen architecten Rogier Kant en Hugo Stevens gaven een inspirerende presentatie over de noodzaak van biobased ontwerpen en bouwen, met voorbeelden hoe wij al hout en andere biobased materialen toepassen in verschillende Heembouw projecten. Start-up Beyond Wood liet de aanwezigen kennismaken met hun product Reduco; 100% biobased gevelpanelen, gemaakt van reststromen van hout zoals bijvoorbeeld snoeihout van wilgen. 

Keynote spreker Norbert Schotte nam de aanwezigen mee op de queeste van de Gideonbende, om de bouwsector in beweging te brengen en de transitie naar biobased te maken. Aan het eind van de dag was er één duidelijke conclusie: we moeten nu vol aan de slag met biobased ontwerpen en bouwen. Samen kunnen we het verschil maken.

Wie meer wil weten over zijn inspirerende verhaal, kan hieronder de volledige keynote bekijken.