Home

De Urban Mining Experience: anders leren kijken naar bestaande bouw

New Horizon, Heembouw en Habeon Architecten
New Horizon en Heembouw sloten in februari van dit jaar een overeenkomst om samen maakbare circulariteit te realiseren door het ontwikkelen van ontwerpprincipes voor circulariteit. Een onderdeel van deze samenwerking is de Urban Mining Experience die donderdag 16 mei in Hoofddorp plaats vond. Een multidisciplinair team van Heembouw en Heembouw Architecten was daar door New Horizon uitgenodigd om in de praktijk kennis te maken met het urban mining principe. Hierbij worden zoveel mogelijk materialen uit te slopen panden duurzaam en zo lokaal mogelijk hergebruikt.

Wij slopen niet, wij oogsten

Vorig jaar werkten New Horizon en Heembouw al samen tijdens de ontmanteling van het gemeentehuis Zuidplas. Op dit moment werken Heembouw en New Horizon samen aan de transformatie van kantoorgebouw Metropolitan in Amsterdam. Naast deze projectmatige samenwerkingen wordt er ook strategisch samengewerkt met Heembouw Architecten aan het realiseren van onze circulaire ambities van ontwerp tot sloop. Juist als ontwerpende bouwer kunnen we de cyclus van ontwerp tot en met ontmanteling integreren in ons proces. Reden voor New Horzizon om medewerkers van Heembouw en Heembouw Architecten uit te nodigen voor een ‘Urban Mining Experience’ in een van de leegstaande kantoren in Beukenhorst-West, waar de ontwikkeling van het nieuwe woongebied Hyde Park is voorzien.

Circulair slopen

Ontwerpende bouwer en circulariteit

Als ontwerpende bouwer is het goed om met een circulaire blik naar bestaande bouw te leren kijken. Waar liggen de kansen? Welke materialen zijn voor nieuwe toepassingen geschikt of juist ongeschikt? Hoe creëer je via hergebruik uiteindelijk meerwaarde voor de klant en welke invloed heeft het gebruik van geoogste materialen op ons ontwerpproces?

De middag begon met een presentatie door Directeur Circulariteit Erik Koremans van New Horizon over opgedane ervaringen en de huidige stand van circulaire technieken. Het motto van New Horizon, ‘Wij slopen niet, wij oogsten’ werd belichaamd door de aanwezigheid van een heuse oogstmeester, een specialist op het gebied van restmaterialen en hergebruik, om specifieke vragen over de vele circulaire toepassingen van gebruikte materialen te kunnen beantwoorden.

Oogstkaart

Het oogsten van materialen begint altijd met een specialistische inspectie van het leegstaande object, en na de presentatie was het aan ons ook zo’n inspectie te doen. We werden in drie groepen verdeeld voor een ‘Urban Mining Game’; met een van onze eigen projecten in het achterhoofd werd er een leegstaand kantoor geïnspecteerd om een zogenaamde oogstkaart op te stellen, een lijst met materialen voor hergebruik met een specifiek idee voor een circulaire toepassing. Wat bleek: wie met een circulair oog kijkt ziet plots een enorm aanbod aan materialen.

Urban Mining Game

Na deze Urban Mining Game gaven de groepen een korte presentatie van hun oogstkaart, met een aantal verassende vondsten. Diverse creatieve plannen werden gepitcht zoals een bank van de bestaande stalen trapleuningen, het hergebruik van gevelbeton als achterwanden voor een circulair DC, het verpulveren en verspuiten van plafondplaten of het up-cyclen van de prefab trappen tot leuke zitjes voor het nieuwe kantoor van Heembouw Rotterdam.

Allemaal kansrijke, inspirerende ideeën, waarna een levendige discussie ontstond over de kansen en mogelijkheden die circulair bouwen ons in de nabije toekomst gaan bieden. We gaan van nu af aan in ontwerpprojecten direct de mogelijkheden onderzoeken om kwalitatief hoogwaardig materialen uit te oogsten panden zichtbaar of onzichtbaar te gebruiken.