Op m'n Plek | Assistent uitvoerder Esra Yildiz

Vrouwen in de bouw: modernisering en kansen
De bouw is een mannenwereld, zeggen ze. Maar is dat nog steeds zo? Bij Heembouw bárst het van de vrouwelijke bouwtalenten die hun plek opeisen! 26% van onze medewerkers is vrouw, en op dit moment is zelfs 1/3 van de nieuwe collega’s vrouw. Hoe belangrijk zij zijn voor ons bouwproces en waarom zij zich hier thuis voelen, lees je in het verhaal van de 30-jarige Esra Yildiz.
Werken in de bouw als vrouw
Toen ik tijdens mijn stage voor het eerst een bouwplaats op stapte, wist ik het meteen: dit is mijn plek. De dynamiek, de energie, de verschillende rollen op één locatie. Het gevoel van ‘gewoon doen’. Dat ben ik. Nu ben ik Assistent Uitvoerder en 'one of the guys'. Iedere ochtend rijd ik met plezier naar de bouwplaats in het Rottekwartier in Rotterdam, waar we 406 woningen en 2 commerciële ruimten verduurzamen. Wanneer ik de dag begin met mijn collega’s en mijn verantwoordelijkheid voor de binnenwerkzaamheden op me neem, voel ik me gezien, gehoord en – vooral – trots.
Op de bouw draag ik mijn helm en laarzen, maar in het weekend switch ik naar chic gekleed en hakken – ik ben van beide markten thuis!
Esra Yildiz
Diversiteit versterkt de bouwsector
De bouw is allang niet meer alleen bakstenen, beton en zwaar werk. Het is moderner, technischer, veiliger en minder fysiek belastend. Je kunt als vrouw hier prima aan de slag, sterker nog, er kunnen er veel meer bij! Op de bouwplaats werken we met een vrouwelijke schilder, hijskraanmachinist, bewonersbegeleider en beveiliger. Dat is bijzonder! Door samen te werken met zowel vrouwen als mannen, brengen we verschillende inzichten en werkstijlen samen. We werken aan een project met bewoners uit diverse culturen en achtergronden. Dankzij de veelzijdigheid in ons team kunnen we mensgerichter denken en handelen. Dat maakt het verschil.
Doorbreken van taboes in de bouw
Ik kom uit een gezin waar niemand iets met de bouw heeft. Als vrouw met een Turkse achtergrond is het misschien niet gebruikelijk om in de bouw te werken, maar ik beschouw mezelf juist als een voorbeeld van hoe het ook kan. Mijn ouders en broers zijn trots op me. Ze zien hoe ik, met hard werken, doorzettingsvermogen en veel lef, ben gekomen waar ik nu ben. Dat zegt meer over mij dan over mijn cultuur. Op de bouw draag ik mijn helm en laarzen, maar in het weekend switch ik naar chic gekleed en hakken – ik ben van beide markten thuis!

Werken in de bouw: respect en inclusiviteit
Ja, er worden weleens flauwe opmerkingen gemaakt over mijn rol als vrouw in de bouw, maar ik geef net zo goed terug. Ik voel me hier thuis, en mijn collega’s zorgen daarvoor. Ze respecteren mijn Turkse achtergrond en de bijbehorende rituelen. Er is een ruimte om te bidden, een apart toilet en collega’s die meedoen met de Ramadan. We passen ons aan en begrijpen elkaar. Dat zegt veel over hoe het is om te werken bij Heembouw.
De toekomst van vrouwen in de bouw
Over vijf jaar zie ik mezelf als uitvoerder. Natuurlijk weet ik dat ik nog veel ervaring moet opdoen, maar ik ben geduldig. Misschien ben ik tegen die tijd wel getrouwd en moeder. Vroeg beginnen met werken wordt dan een uitdaging. Een bewoner vroeg me laatst waarom de hijskraan zo vroeg al draaide. Het is een goede vraag, en ik besef dat er nog stappen gezet kunnen worden om de bouw verder te moderniseren, zodat ik als vrouw in deze wereld nóg verder kan komen. Voor nu heb ik nog de tijd om te leren. En hoe meer ik weet, hoe meer ik uit mijn schulp kruip en hoe dominanter ik word. Dus mannen én vrouwen, kijk maar uit!