Home

Hoe scheefwoners doorstromers worden

Informatiebijeenkomst de Hoven oktober 2013

Stel, u wordt bestempeld als scheefwoner. U verdient inmiddels (net) te veel om feitelijk in aanmerking te komen voor de woning die u nu huurt. Wat zou u dan in beweging brengen om te verhuizen? Eerlijk zeggen.

Natuurlijk heb ik zelf ook nagedacht over deze vraag. En in alle openheid zou ik alleen bereid zijn om te verhuizen naar een voor mij goed betaalbare woning die kwalitatief beter is dan het huurhuis dat ik achterlaat. Ik zou er op vooruit willen gaan zonder dat ik direct de hoofdprijs moet betalen. En ik zou graag zelf invloed willen uitoefenen op waar en in wat voor huis ik terechtkom. Ik zou gehoord willen worden, mee willen praten en reële keuzes willen hebben.

"Ik zou gehoord willen worden, mee willen praten en reële keuzes willen hebben."

Ja, denkt u wellicht. Dat is logisch, maar is het ook haalbaar in de praktijk? Wat gebeurt er als een woningcorporatie aan haar scheefwoners vraagt wat hun woonwensen en verhuisbehoeften zijn? Wat kunnen we met die informatie, zonder valse verwachtingen te scheppen?

Heel veel is onze ervaring.

In het nieuwbouwproject Wonen boven de Hoven in Delft zijn we exact daar begonnen. Met onze tool Mijnwoontoekomst.nl hebben we de wensen en behoeften van bestaande (sociale) huurders in kaart gebracht. In inspraaksessies konden omwonenden en potentiële huurders tevens meedenken over de nieuw te bouwen appartementen. De onderzoeksresultaten waren dusdanig richtinggevend dat we als Heembouw nog voordat de bouw startte een 100% huurgarantie afgaven.

Hoe scheefwoners doorstromers worden

Het uiteindelijke resultaat? De 70 huur- en 13 koopappartementen waren ruim voor oplevering verhuurd en verkocht aan mensen die een (sociale) huurwoning achterlieten. Het afwerkingsniveau van de woningen is hoger dan vooraf – zonder onderzoek – was gepland. Evenals het aantal 2- en 3-kamerappartementen.

Het kennen van de behoeften van scheefwoners is dus de sleutel voor het creëren van de zo noodzakelijke doorstroming in uw woningbezit. Het mee laten denken van potentiële doorstromers over hun toekomstige woningen (afmeting, indeling, prijs) is de beweging die de sleutel doet omdraaien; de ‘doorstroomdeur’ naar een nieuwe woning daad-werkelijk opent.

Wilt u meer weten over deze aanpak?

Kom dan eens langs bij het project Wonen Boven de Hoven in Delft waar we inmiddels gestart zijn met de bouw van een 2e woontoren. Ik ontvang u graag met koffie en een vrijblijvend gesprek over hoe we gezamenlijk de doorstroming in uw woningbezit kunnen verbeteren.