Home

Sinds augustus 2024 zijn de beeldbepalende gevels van project De Brinck aan de Grote Markt in Haarlem na lange tijd weer in volle glorie te bewonderen. De eerste fase van dit bijzondere Heembouw project is hiermee afgerond en zichtbaar voor het publiek. Op de plek van de oude Brinkmanpassage bouwt Heembouw aan 100 luxe appartementen. Lees in dit blog hoe de Brinck ons blijft verrassen en uitdagen.

Waar anderen stoppen, gaat Heembouw door

De Brinkmanpassage in het hart van Haarlem staat al lange tijd leeg als het in 2017 wordt gekocht door onze opdrachtgever. Het doel: de plek terugbrengen in de oude grandeur en woningen toevoegen aan de stad. Architect Heiko Hulsker wordt in de arm genomen, evenals een aannemer voor de sloop, transformatie en nieuwbouw. Deze aannemer zag gedurende de eerste sloop geen kans om het project verder op te pakken. Gerard Bac, in 2021 net in dienst bij Heembouw als Directeur Wonen, krijgt de vraag of Heembouw zin heeft in deze unieke opgave op een uitdagende locatie.

Uitdagingen tijdens het bouwen

Heembouw grijpt deze kans en het projectteam gaat in 2021 aan de slag. Op het eerste gezicht lijkt alles onder controle, maar bij nadere bestudering blijkt het project vol complexe uitdagingen te zitten. De constructietekeningen passen niet op de tekeningen van de architect, gegevens ontbreken, het pand is niet volledig ingemeten, een bewoner wil niet verhuizen en de gemeentelijk projectleider vertrekt. Het bouwen bovenop bestaand vastgoed, beperkte toegankelijkheid en de weerstand van omwonenden voegen extra complexiteit toe aan dit transformatieproject.

 

Time-out van een jaar

Gezien de complexiteit en vele uitdagingen rondom het project, adviseert Heembouw de opdrachtgever een time-out te nemen van een jaar, zodat alles grondig in kaart gebracht kan worden. Het project staat stil, maar de tijd wordt goed benut. Het interieur en exterieur van het pand wordt digitaal in kaart gebracht met drones en laserscanners. Deze aanpak zorgt ervoor dat Heembouw de kleinste details van het gebouw inzichtelijk kan maken voor alle projectbetrokkenen. Op basis van correcte meetgegevens, start Heembouw in 2022 opnieuw aan de engineering. Het resultaat: meer vierkante meters en lagere sloopkosten, wat dit transformatieproject bijzonder efficiënt maakt en zorgt dat de opbrengsten stijgen. Dankzij de goede voorbereiding, verloopt het verbouw en nieuwbouwproces nu volgens plan. 

 

De Brinck blijft verrassen

Ondanks de goede voorbereiding blijft De Brinck een uitdagend project. Van geklapte rioleringen tot afgesloten toegangswegen en de onbereikbaarheid vanwege evenementen in de binnenstad. Maar ook talloze vergunningaanvragen, voortdurend vier verkeersbegeleiders rondom het pand vanwege de veiligheid tijdens het bouwen en hijsen, nieuwe inzichten en daarmee gepaard gaande aanpassingen. Het is en blijft een bijzonder project, zelfs nu we al bijna twee jaar bezig zijn. Zoals een van onze collega's treffend zei: “Als het makkelijk was, zou iedereen het kunnen.” Maarten Braun vertelt je in een volgende blog meer hierover.

De Brinck in feiten & cijfers

  • Het oudste deel van het pand dateert van 1620 en huisvestte in zijn historie onder meer een grand café, concertzaal, bowlingbaan, restaurant, theater en woningen. 
  • Er worden 100 appartementen gerealiseerd. Het kleinste appartement is 46m2, het grootste 260m2. 
  • Het hoogste appartement heeft uitzicht tot bijna Zandvoort aan toe.
  • Omvang: 13.765 m2 BVO en 7.800 m2 GO.
  • Planontwikkeling: 3 jaar.
  • Geplande oplevering: oktober 2026.
  • De onderste twee lagen van het gehele complex horen niet bij deze opgave.

Dit is het eerste verhaal uit een serie over De Brinck. In het volgende verhaal vertelt Maarten Braun over de succesvolle restauratie van de monumentale en beeldbepalende gevels van de de Brinck.